Kulinarska baština Međimurja

Zahvaljujući svojoj bogatoj i raznolikoj poljoprivrednoj proizvodnji Međimurje baštini i izuzetnu kulinarsku tradiciju, koja je neizostavni dio njegovog prepoznatljivog identiteta.

Od svježih, sezonskih namirnica „z domačeg vrta“ u međimurskim je kuhinjama kroz stoljeća stvorena vrijedna kulinarska baština koju ćemo ovom prigodom predstaviti u Kraljevom vrtu.

Ponudit ćemo tradicionalna jela od krumpira, zelja, graha, kukuruza, hajdine, domaćeg sira i svinjskog mesa, te pokazati kako tradicionalna međimurska gastronomija nisu tek pretepena juha, meso z tiblice ili kuruzna zlevanka. Predstavit ćemo već pomalo zaboravljena jela tradicijske međimurske kuhinje, kako bi se ta ukusna i zdrava hrana očuvala i ponovo vratila u našu svakodnevnu prehranu, ali i kako bi se ta vrijedna kulinarska tradicija oplemenila novim jelima od zdravih namirnica „z domačega vrta“.

Uz tradicijska jela predstavit ćemo i vrhunska vina međimurskih vinara, sve širu ponudu naših pivara, te ukusne i zdrave voćne sokove proizvedene u Međimurju. 

Upoznajte iznimnu kulinarsku baštinu Međimurja, probajte ukusne i zdrave međimurske specijalitete!

Marija Novak, Žiškovec

Pretepeni štrukli s črnim oljem

Julijana Kočila, Selnica

Hajdinska kaša s cvrtjem

Ružica Matotek, Kotoriba

Temfani picek s širokim rezancima

Marija Biber, Podturen

Gulaš z lulekima