Priprema
Napravite pritep od domaćeg kiselog mlijeka, svježeg mlijeka, vrhnja i brašna. Za štrukle je potrebno umijesiti tijeso od brašna, soli, jaja, žlice masti, tople vode i malo octa. Tijesto umotajte u foliju i ostavite da se odmori barem 30 minuta na sobnoj temperaturi.
Za nadjev od sira dobro izmješajte sir, sol, jaje i malo vrhnja. U međuvremenu tijesto tanko razvaljajte te stavite nadjev od sira. Zarolajte, rukom označite svaki komad i režite tanjurom tako da se tijesto dobro stisne kako sir ne bi izašao. Jedan po jedan komad stavljajte u vreli pritep. Štrukle kuhajte deset minuta na laganoj vatri. Poslužite uz umak u kojem su se kuhali i prelije bučinim uljem.
Marija Novak, Žiškovec

Sastojci
1 litra domaćeg kiselog mlijeka
70 ml domaćeg kiselog vrhnja
500 ml svježeg mlijeka
1 žlica brašna
za tijesto
500 g brašna
2 jaja
pola žlice soli
za nadjev
1 kg sira
2 jaja
2 žumanjka
3 male žlice vrhnja
sol