Priprema

Napravite pritep od domaćeg kiselog mlijeka, svježeg mlijeka, vrhnja i brašna. Za štrukle je potrebno umijesiti tijeso od brašna, soli, jaja, žlice masti, tople vode i malo octa. Tijesto umotajte u foliju i ostavite da se odmori barem 30 minuta na sobnoj temperaturi.

Za nadjev od sira dobro izmješajte sir, sol, jaje i malo vrhnja. U međuvremenu tijesto tanko razvaljajte te stavite nadjev od sira. Zarolajte, rukom označite svaki komad i režite tanjurom tako da se tijesto dobro stisne kako sir ne bi izašao. Jedan po jedan komad stavljajte u vreli pritep. Štrukle kuhajte deset minuta na laganoj vatri. Poslužite uz umak u kojem su se kuhali i prelije bučinim uljem.

Marija Novak, Žiškovec

Sastojci

 

1 litra domaćeg kiselog mlijeka

70 ml domaćeg kiselog vrhnja

500 ml svježeg mlijeka

1 žlica brašna

za tijesto

500 g brašna

2 jaja

pola žlice soli

za nadjev

1 kg sira

2 jaja

2 žumanjka

3 male žlice vrhnja

sol